Οινομάος

Envoyer Imprimer PDF
There are no translations available.

Ο Οινόμαος, γιος της Ασωπίδας Άρπιννας και του Αλξίωνα (ή του Άρη, σύμφωνα με τα εγκώμια των ποιητών), κυβερνούσε την περιοχή της Πίσας, στην Ηλεία. Ο Οινόμαος είχε λάβει χρησμό από το μαντείο των Δελφών, ο οποίος έλεγε, ότι όταν η κόρη του παντρευτεί, αυτό θα σήμαινε και το τέλος της ζωής του. Έτσι, ανακοίνωσε ότι θα παντρέψει την κόρη του, Ιπποδάμεια, με τον μνηστήρα που θα τον νικούσε σε αρματοδρομία, με αφετηρία τον Ναό του Δία στην Ολυμπία και τερματισμό τον Ναό του Ποσειδώνα στον Ισθμό της Κορίνθου και με την προϋπόθεση, ότι ο μνηστήρας θα έπρεπε να έχει και την κόρη του πάνω στο άρμα του.

Είχε επίσης συμφωνηθεί, ότι εάν ο μνηστήρας έχανε τον αγώνα, ο Οινόμαος θα τον σκότωνε. Επειδή όμως τα άλογα του Οινομάου ήταν δώρο του πατέρα του, του θεού Άρη, είχαν υπερφυσική δύναμη και αντοχή, και έτσι ο Οινόμαος νικούσε πάντα τον αντίπαλο και υποψήφιο γαμπρό του. Ο Οινόμαος είχε σκοτώσει δεκατρείς μνηστήρες (ή σύμφωνα με άλλους δεκαοχτώ), όταν ο Πέλοψ, γιος του Τάνταλου από την μακρινή Λυδία της Ασίας εμφανίζεται να διεκδικήσει την όμορφη Ιπποδάμεια. Τα άλογά του είναι δώρο του θεού Ποσειδώνα, κατ άλλους είναι και χρυσά.

Με την βοήθεια του Μυρτίλου, γιου του Ερμή, ο οποίος ήταν βοηθός στην άμαξα του Οινόμαου, ο Πέλοψ νίκησε. Ο Μυρτίλος αντικατέστησε τα καρφιά στον άξονα του εμπρόσθιου τροχού στο άρμα του βασιλιά με κέρινα, ή δεν έβαλε καθόλου καρφιά. Μόλις λοιπόν ξεκίνησε ο αγώνας, το τέθριππο του βασιλιά αναποδογύρισε και ο Οινόμαος σκοτώθηκε (ή αυτοκτόνησε κατά άλλους). Ο Πέλοψ παντρεύτηκε την Ιπποδάμεια, έγινε βασιλιάς της Πίσας, κατέλαβε την Ολυμπία από τους Επειούς .

Αυτές οι 13 αναμετρήσεις του Οινόμαου με τους μνηστήρες της κόρης του θεωρούνται η απαρχή των Αγώνων στην Ολυμπία. Είναι η επιβεβαίωση ότι κανείς θνητός δεν μπορεί να αλλάξει τον χρησμό του Μαντείου και τη βούληση των θεών.

 

Χορηγοι

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Supporters

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Race report

Ralf Simon

Ralf Simon

My running spot

My running spot

Thanasis Pavlopoulos

Thanasis Pavlopoulos

Frankly Runner

Frankly Runner

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

iaafiau

L'Olympienne se déroule conformément à la règlementation internationale de l'IAAF et de la Fédération Mondiale de courses ultra [IAU].

 


logoPAA

flag eu slogan

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013» (ΠΑΑ)

 

ΆΞΟΝΑΣ 4: «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER»

ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Ευρώπη επενδύει
στις αγροτικές περιοχές

leader logo

flag gr

anvope